COMING SOON

Psychosociale hulphonden Thierry Duval

- Nieuwe website -

Mijn naam is Thierry Duval, Kynologisch instructeur en gedragsdeskundige. U kunt bij mij terecht voor psychosociale hulphond trajecten. Hieronder vindt u meer informatie en het verhaal van Naomi & Sela.

Heeft u na het lezen van onderstaande tekst vragen of wilt u een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek inplannen? Neem dan gerust contact met mij op via 06-36236571 of info@trainingsenadviescentrum.nl

Psychosociale Hulphondentraining- en Begeleiding

Voor jou en je hond samen!

Er is inmiddels uitgebreid bekend hoe psychosociale hulphonden kunnen bijdragen aan een prettiger leven van veteranen met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en eventueel de complexe vorm hiervan(cPTSS). Wat steeds meer bekend wordt is dat de psychosociale hulphond ook niet-veteranen op eenzelfde manier kan bijstaan. En zelfs dat het niet alleen hoeft te gaan om PTSS of cPTSS. Ook kunnen de honden een enorme bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van leven bij mensen met angst en stemmingsstoornissen (b.v. depressie en straatvrees), bij mensen met een autisme spectrum stoornis, bij mensen met een licht verstandelijke beperking en ook als er van meerdere psychiatrische diagnoses sprake is (comorbiditeit).

Inzet psychosociale hulphond
Psychosociale hulphonden kunnen ingezet worden bij verschillende hulpvragen. Soms moeten ze een dissociatie voorkomen of iemand hier in een vroeg stadium uithalen. Soms moeten ze de begeleider in een eerste fase waarschuwen voor nachtmerries. Soms moeten ze steun bieden in spannende situaties. Soms moeten ze troosten. Soms moeten ze aangeven dat spanning bij de geleider oploopt voordat de geleider dat zelf beseft. Dit betekent dat we samen met de geleider zoeken naar die manieren waarop de hond ingezet kan worden.

Voor wie
Thierry Duval richt zich op de mensen die zelf een hond willen opleiden tot een hulphond voor zichzelf. Wij begeleiden als hulphondeninstructeurs dit hele proces. Dit kan vanaf het moment dat men hier een puppy voor aanschaft maar ook als er op een andere manier aan een hond gekomen wordt. Indien gewenst kunnen wij ook helpen bij het selecteren van een geschikte hond.

Hierbij werken wij aan:
• Binding en hechting
• Indien nodig socialisatie en gewenning aan plekken waar de hond mee naar toe moet
• Indien nodig het begeleiden in de puberteit
• In overleg vaststellen van de gewenste taken
• Het trainen van de gewenste taken
• Samen uitzoeken wat de levensbehoeftes van de hond zijn (naast eten, drinken enz…)
• Samen zorgen dat hond ook hond mag zijn

Doelgroep:
• Jongeren en volwassenen met o.a. PTSS, ASS, angst en/of stemmingsstoornissen, en andere vormen van psychosociale problematiek waarbij een hulphond ingezet kan worden
• Mensen met bepaalde vormen van FNS en conversiestoornissen
• Mensen met LVB (licht verstandelijke beperking)
• Mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel)

Algemeen doel:
Hulpvrager en hond vormen een team om moeilijke momenten in het leven te verlichten en zo meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen op te bouwen en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Intake
Wij werken altijd met een intakegesprek. In dat gesprek komen de volgende zaken aan de orde:
• De hulpvraag
• De woonsituatie
• Een eventuele back-up in geval dat het even niet mogelijk is zelf voor de hond te zorgen
• De veiligheid voor de hond (in sommige gevallen is een hulphond niet mogelijk)
• Uitleg over het proces en beantwoorden van vragen
• Maken van de eerste afspraken

Pasje
Vanaf het moment dat het proces start krijgt de cliënt een gepersonaliseerd pasje voor de hulphond in opleiding en een aangemeten Y-tuig waarop vermeld staat dat het gaat om een hulphond in opleiding.

Wie zijn wij:
Wij zijn een team van instructeurs dat naast hun werk als instructeur ook ruime ervaring heeft met het werken als professional met de doelgroep zoals die hierboven beschreven is. Op deze manier wordt de therapeutische waarde van de hond met de trainingskant voor de honden samengevoegd tot een sluitend geheel.
We werken samen en certificering zal gaan in samenwerking met Kynotrain Nederland te Veenendaal

Het verhaal van Naomi & Sela

psychosociale hulphond
Ik ben in 2019 uitgevallen met een burn out, depressie en angsten. Ik durfde de straat niet meer op, niet meer naar de winkels of andere openbare gelegenheden, had last van zeer hoge spanning. Daarbij kreeg ik een eetstoornis. Na 4 jaar weinig verbetering en bijna gevangen in eigen huis besloten we te informeren naar een psychosociale hulphond. Door een contactpersoon bij herstel op poten werd ik doorverwezen naar Thierry, die vervolgens direct belde. Het was een fijn gesprek en meteen in die week kwam Thierry langs voor een intake en ik diezelfde week was er ook al een geschikte pup! Het ging op dat moment niet goed met mij maar dit nieuws deed me echt goed. Regelmatig bij de fokker op bezoek geweest en meer kennis gemaakt met Thierry. Thierry benaderde mij op een prettige manier, waardoor ik steeds wat meer vertrouwen kreeg. Eenmaal thuis trainen we ongeveer 2 in de week. Thierry begeleidt bij het wennen aan en begeleiding bij het opvoeden van de pup. Hij is altijd beschikbaar voor vragen en schiet meteen in de actie als er iets niet goed gaat. Nu ik Sela heb is er al veel veranderd. Ik heb structuur in mijn dag ivm uitlaten, ze is altijd bij me dus altijd een steun, bij hoge spanning gaat de op schoot zitten en mijn gezicht likken en ze geeft me steeds meer veiligheid op straat. Met Thierry loop ik steeds iets verder buiten met als doel straks weer zelfstandig over straat te durven. Zodra Sela één is, en sterk genoeg voor hulphond vaardigheden aanleren, gaan we ook naar bv winkels en openbare gelegenheden. Ze kan me dan helpen in de supermarkt als de spanning te hoog oploopt. Thierry is een hele prettige trainer die echt maatwerk biedt. Hij voelt goed aan wanneer er even doorgezet moet worden of wanneer er juist begrensd moet worden. Hij heeft ontzettend veel ervaring en lijkt voor ieder probleem wel een oplossing te hebben. Thierry heeft ons echt door de puppy tijd heen getrokken en nu de puberteit. En tijdens de training is er ook ruimte voor een grapje wat ook fijn is. Ik kan Thierry echt aanbevelen!
- Naomi & Sela